19 تیر 1400 - 23:50 شناسه خبر: 14341 نسخه چاپی

رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران مطرح کرد:

۹۰ درصد شالیزارهای مازندران به مرحله خوشه دهی رسیدند

۹۰ درصد شالیزارهای مازندران به مرحله خوشه دهی رسیدند رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران مطرح کرد:
رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد از شالیزاری‌های مازندران در مرحله خوشه دهی قرار گرفته ونخستین برداشت رسمی شالی نیز دردشت هراز هفته جاری شروع می شود، گفت: اگرچه بخش از اراضی شرق استان تحت استرس آبی قراردارد، ولی در مجموعه وضعیت مطلوب است.

به گزارش «پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران» به نقل از ایرنا علی محمد رمضانی با تاکید بر این که اصلا کمبود تولید در سال جاری وجود ندارد و وضعیت خوشه دهی شالیزارهای استان به دلیل افزایش سطح کشت مکانیزه مطلوب‌تر از سال گذشته است، افزود: بررسی‌های کارشناسان برنج در مناطق ۶۴ گانه خدمات کشاورزی استان نشان می‌دهد که همه اراضی شالیزاری از غرب تا شهرستان میاندرود در شرق استان در بهترین وضعیت خوشه‌گیری قرار دارند و از خطر مشکلات خشکسالی نیز گذر کردند.

او گفت: اگرچه کشاورزان دشت هراز واقع در شهرستان‌های آمل، بابل، محمود آباد و فریدونکنار که آب مورد نیازشان از رودخانه مهم و بزرگ هراز تامین می‌شود، به دلیل کاهش محسوس روان‌آب، پمپ‌های آب چاه‌های کشاورزی را روشن کرده‌اند، اما امروز همه اراضی این دشت که بیشتر از ۷۰ درصد زمین‌های شالیزاری استان را تشکل می‌دهد، در بهترین شرایط خوشه‌گیری قرار دارند.

رمضانی با بیان این که شالیزارهای شهرستان گلوگاه در شرقی ترین نقطه استان با ۲ هزار هکتار سطح زیر کشت نیز با مدیریت آب در وضعیت مناسبی قرار دارد، افزود: فقط کمتر از پنج هکتار از زمین‌های این منطقه که با تاخیر زیاد نشا کاری شده است در معرض خشکسالی جدی قرار دارد.

رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران با ذکر این نکته که امسال حدود ۱۳۵ هزار هکتار از زمین‌های شالیزاری استان به صورت مکانیزه نشاکاری شد، گفت: این رقم ۳۵ هزار هکتار بیشتر از سال قبل و به این معنا است که کشاورزان در این زمین ها ۲۰ درصد بیشتر از نشاء دستی محصول به دست می‌آورند و به همین دلیل هم مطمئنا علاوه بر این که کمبودی در تولید برنج به خاطر تنش آبی نخواهیم داشت، بلکه افزایش تولید نیز پیش بینی می‌شود.

سوء استفاده واردات‌چی‌ها ممنوع 

او هر گونه کمبود تولید برنج ناشی از خشکسالی و کمبود آب در مازندران را  سوء استفاده در بازار آینده این محصول استراتژیک توصیف کرد و گفت: اگر کمبودی در تولید برنج در شرق استان بوجود بیاید، افزایش ۲۰ درصد تولید برنج در سطح زیر کشت ۳۵ هزار هکتاری کشت مکانیزه امسال نسبت به سال قبل به طور یقین جبران می‌کند.

رمضانی افزود: بارندگی‌های چهار روز گذشته استرس و تنش خشکسالی در زمین‌های شالیزاری شرق استان که کمتر از ۱۰ تا ۱۵ درصد زمین های شالیزاری استان را شامل می‌شود، بسیار کم کرده است و دیگر نگرانی جدی باقی نمانده است.

او با بیان این که امسال در مجموع حدود ۲۱۵ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران همانند سال گذشته زیر کشت برنج قرار دارد، توضیح داد: البته امسال ۱۵۰ هزار و ۸۷۳ هکتار از این زمین‌ها زیر کشت ارقام محلی قرار گرفت و در بقیه هم ارقام پرمحصول کشت شده است ؛ یعنی  کشت ارقام پرمحصول حدود ۱۸ هزار هکتار از پارسال بیشتر است و در واقع افزایش تولید برنح را در این بخش نیز داریم.

رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران ممنوعیت کشت دوم برنج را نیز جدی دانست و گفت: اگر چه خیلی از کشاورزان حوزه ۱۱۰ هزار هکتاری دشت هراز برای کشت دوم آماده شدند، اما باید بر اساس منابع آبی منطقه یعنی روان آب رودخانه‌ها و آببندان‌ها تصمیم‌گیری کنند، چراکه شرکت آب منطقه‌ای و سازمان جهاد کشاورزی اصلا نسبت به کشت دوم برنج با توجه به شرایط کم آبی اصلا توصیه نمی‌کند.

این کارشناس برنج مازندران کشت علوفه دامی را که نیاز جدی دامپروری استان است، بهترین جایگزین کشت دوم پس از برداشت برنج عنوان کرد.

هواشناسی مازندران پیش‌بینی کرده است که هوای استان تا پایان هفته جاری همانند دو روز گذشته نسبتا خنک و بارانی باقی می‌ماند و حداکثر دما در استان هم از ۳۴ درجه سانتی گراد بالای صفر فراتر نخواهد رفت.

مازندران ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که بسته به وضعیت ذخایر آبی هر ساله بین ۲۱۵ تا ۲۲۰ هزار هکتار زیر کشت قرار می‌گیرد.